www.xenon.hu

2015. július 07. 16:25 - xenon.hu

Ledek és ledek, a második felvonás

Az rendben van, hogy vannak a ledek és hogy világítunk velük, de miaz, hogy SMD vagy COB? És mi az hogy Cree led? Na most ezeknek néztünk utána és osztjuk meg veletek!

Szóval következzenek most a ledek és típusaik:


 

ledek.jpg

 

DIP

Ez volt az első led technológia, ami közel 50 évvel ezelőtti fejlesztés. Rendkívül széles körben terjedt el, hiszen az addigi lehetőségekhez képest intenzívebb fényerőt és hosszabb élettartalmat produkált.

Egy műanyag burában található a chip, ami pedig két kicsiny lábbal csatlakozik az áramkörhöz. Nincs semmilyen hőelvezetése, így a modernkori ledekhez viszonyítva hamarabb mehetnek tönkre, viszont ezek a ledek nem is elsősorban világításra lettek kitalálva. Felhasználás szempontjából alapvetően lakás világításban találkozhatunk vele, és az elektromos szerkentyűink jelzőfényeiként, hiszen teljesítménye pont arra elegendő, hogy egyfajta információt küldjön felénk, anélkül, mondjuk, hogy egy egész kijelzőt használna az eszközünk. Könnyen telepíthető, így az elektronikai gyártók ömlesztve juthatnak hozzá, az ára pedig tényleg fillérek.

Ezek a LED-ek tipikusan olyan 3 és 4 közötti lumennel világítanak és jellemzően 5V, 24V és 12V-os feszültségen futnak.

led1.jpg

Színes DIP ledek

 

SMD

A mára a legnépszerűbb és legszélesebb körben felhasznált ledek egyértelműen az SMD ledek, azaz a felületre szerelt ledek (Surface Mounted Diode). Méretüket tekintve sokkal kisebbek a DIP ledeknél, nincs műanyag borítása sem, olyasmi mint egy számítógépes chipecske.

Mivel közvetlen vannak szerelve ezért hőelvezetésük nem jelent problémát. Legnépszerűbb fajtáji a 3528 1 chipes valamint az 5050 3 chipes változat. Ezek a ledek már akár 50000 órát is képesek működni. Ez a típus már kifejezetten erősen képes világítani, hiszen fejlesztésénél a cél már a tényleges fényerő volt, az addigi jelzőfényekhez képest.

Az SMD ledek már villanykörték tekintetében illetve az autóvilágítás technikában is a legelterjedtebbek. Nem csak egyenként, hanem csoportokban is hasunálják, ami pedig már egy újabb technika előfutára.. Ezek a chipek pedig már képesek 50 és 100 közötti lumen per wattot előállítani.

led5050.jpg

 5050 SMD led

 

COB

A legutóbbi LED fejlődés a "Chip On Board" avagy COB technológia. A COB alapvetően hasonló mint az SMD, hiszen ezek fejlesztése vezetett el a COB ledig. Viszont, a COB chipben több dióda van, jellemzően 9 vagy több. A nagy különbség COB és SMD technológiában abban rejlik, hogy míg az SMD-ben a diódák külön áramkört igényelnek, addig COB készülékek csak egyet a diódák számától függetlenül. Ennek köszönhető, hogy amikor világít egy egységes fény látható. Talán még ennél is fontosabb, hogy, a COB lednél jelentősen javult a lumen-per-watt arány, összehasonlítva más ledes technológiákkal, mint a DIP vagy az SMD.  Egyetlen hátránya lehet csak, hogy mivel egy az áramkör így kizárólag egyszínű a kapott fény, ám ez egy vakunál vagy egy nappali menetfénynél abszolút nem nevezhető hátránynak.

Rendkívül kevés energiát igényel viszont fényereje kimagasló 80 és 100 között mozog a lumen per watt.

led_cob_1.jpg

 

cobleddrl.jpg

Cob led

+ HighPower Ledek

Ezen ledeket, nem lehet külön csoportba sorolni, hiszen itt elsősoron a teljesítmény a domináns és ez lehet akár SMD vagy COB led is. Alapvetően 1 wattos teljesítmény felett már HighPower ledről beszélhetünk amiknek fényereje eléri a 100 lument.

A gyártók ezeket a típusokat külön fejlesztik és adnak nekik neveket, így találkozhatunk a Cree ledekkel, vagy a LumiLends-ekkel, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük.

11403362_908203442558551_6109604790731001901_n.jpg

 

És  záróbejegyzésként ismét, csak a jövőtechnikáját a ledek új fejlesztését a lézer világítást említenénk meg, amiről bővebben itt olvashattok!

Nálunk minden típusú led megtalálható, érdemes benézni hozzánk és válogatni, ráadásul can bus ledekben is széles a választékunk és akkor még nem esett szó szettjeinkről :)

Kérdésetek van? Vagy tanácsra van szükségetek? 

Keressetek minket bizalommal: www.xenon.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xenon.blog.hu/api/trackback/id/tr367607762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
www.xenon.hu
süti beállítások módosítása