www.xenon.hu

2015. augusztus 13. 11:10 - xenon.hu

DRL II.

egy példa, hogy miért is van szükséged a nappali menetfényre

Magával a DRL-ekkel azaz a nappali menetfényekkel, már foglalkoztunk előző bejegyzésünkben, ám a téma szinte kimeríthetetlen és rengeteg új kérdést vet fel. Most még tombol a nyár, ám túl vagyunk a nyári napfordulón, minek értelmében a nappalaink egyre rövidebbek lesznek és egy szempillantás múlva már kora délután kezd sötétedni.

A magyarországi Kreszben pontosan meg van fogalmazva, hogy lakott területen kívül a nappali menetfény használata kötelező, és amennyiben gépkocsink nem rendelkezik ezzel, azt a tompított fényszóróval helyettesíthetjük.

maxresdefault.jpgSubaru nappali menetfény (pinterest.com)

2012-től minden új forgalomba helyezett járművön kötelezővé tették a nappali menetfények használatát, gondolva itt a buszokra és teherautókra is, amelyek nem hagyhatták el a gyárat nélküle. A napokban azonban egy érdekes  Totalcar cikken akadt meg a szemem, ahol lakott területen belül, de egy kivilágítatlan alagútban történt egy apróbb baleset, melyben a rutinos sofőr a vaksötét alagútban felkapcsolta a tompított fényt, ám sávváltáskor akármennyire is körültekintő volt, egyszer csak megérkezett mellé egy fekete kocsi nulla világítással. A koccanás megtörtént a vétkes pedig nem más volt mint a tapasztalt sofőr, hiszen lakott területen belül nem kötelező az autó megvilágítása csak indokolt időjárási esetben és mint ahogy a cikkben is megfejtették, a sötét alagút nem számít időjárási viszonynak….

4e130902c2ffad912c6e08cf2e14040d.jpg

Egyértelműen kiderült viszont, hogy egyik autó sem rendelkezett nappali menetfénnyel, hiszen ha így lett volna, nem történik meg a baleset. A DRL-ek bevezetésének pedig pont ez volt az egyik fő oka.

Látszani, és ezt sajnos sokan elfelejtik, pedig egyértelműen a saját érdekünk, hiszen habár az említett cikkben nem a fekete kocsi tulajdonosát hozták ki hibásnak, attól még biztos, hogy nem volt boldog hogy megsérült a kocsija.

A nappali menetfény az autó indításával együtt már működésbe lép, a tompított lámpa használatával fénye csökken, és az új technikájúak pedig már indexként is működhetnek, nem mellesleg pedig tényleg a mi érdekünket szolgálja, nem lehet elégszer hangsúlyozni.

 

Mivel már minden új autón megtalálhatóak a DRL-ek, ezért idővel a Kresz módosításra fog szorulni, abból a szempontból, hogy minden autó magától világítani fog...

Addig is kérünk benneteket, hogy tanuljatok az esetből, ha az autótok, buszotok, kamionotok, nem rendelkezik még nappali menetfénnyel érdemes ellátogatni hozzánk, több méretben, különböző kivitelben és funkcióval rendelkező DRL-ek közül választhattok!

drl002.jpg

Nem utolsó sorban pedig olvassátok el, előző bejegyzésünket ahol a beszerelés szabályairól is komplett leírást adunk!

Kérdésetek van? Vagy tanácsra van szükségetek? 

Keressetek minket bizalommal: www.xenon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://xenon.blog.hu/api/trackback/id/tr177703046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
www.xenon.hu
süti beállítások módosítása