www.xenon.hu

2015. május 21. 12:05 - xenon.hu

Xenon vagy nem xenon?

az itt a kérdés...

A leggyakoribb kérdés, hogy miért is váltson az ember xenonra, pedig a válasz rövid és egyszerű. A xenon fényszóróval felszerelt autókkal lehet látni éjjel is! Ez pedig igazán nem elhanyagolható indok, annak tudatában, hogy a xenonnal felszerelt autókban, akár 400%-al is fényesebb lehet előttünk az út, mintha csak egy hagyományos halogén izzós kocsival lavíroznánk éjjel.

Független tanulmányok és kutatások bizonyítják, hogy az emberek nem látnak éjszaka oly kiválóan, mint nappali fényben. Ez így akár Brit tudósok óriási felfedezése is lehetne, de a tanulmány tovább megy, nem áll meg a köztudott tényeknél. A szabvány halogén izzóval felszerelt autók esetében, sem látnak az autóvezetők olyan szinten, hogy azt egyértelműen biztonságosnak lehessen nevezni, ez pedig legyünk őszinték, nem túl meggyőző.

halogen_vs_hid.jpg

A xenonnal felszerelt autók nem csak a biztonságérzetet növelik, hanem nem mellesleg visszaadják az autóvezetés igazi élményét éjszaka is. Haladhatunk tempósan, nem pedig gyök kettővel, hogy kisilabizáljuk, hogy most mi is van a táblára írva, és hogy hol is van az az utca. Kevésbé látsz, hamarabb elfáradsz, és már be is következhet a baleset… Ezek után elmondható, hogy a xenon egy közlekedésbiztonsági eszköz is.

A xenon előnye, azonban nem merül ki csak abban, hogy jobban látsz, hanem lényegesen kevesebb energia szükséges a működéséhez, mint a hagyományos halogén izzóknak, az energia megtakarítás pedig zöld. Szuper zöld!

Világítás közben a hőtermelés eloszlik, kevesebb hőt termel, mint egy 35 Wattos halogén izzó, hiába a rengeteg mítosz, hogy túl melegszik… Ami egyébként előfordulhat, ha a beszerelés nem megfelelő és nem szakszerű. Nem maradt elég hely, vagy túl közel került a lencséhez, és láss csodát nem is fog megfelelően működni, és a mítoszok, hogy a xenon égők több hőt termelnek, rövidebb élettartalmúak már szárnyra is kaptak. Pedig mint ahogy azt már írtuk, a xenon égő működése közben a hő eloszlik, ezzel pedig az élettartalma jóval magasabb, mint egy halogén izzóé.

Ezért is van az, hogy azok, akik már vezettek xenon izzós autót, nem is akarnak többé más milyet, hiszen a megfelelő látási viszonyok, csökkentik a reakció időt és ezzel pedig növelik a biztonságérzetet. És az első a biztonság!

Ugyanokkor szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a xenon beépítésnek vannak bizonyos szabályai. Vagy már gyárilag fel van szerelve az autó és akkor megnyugodhatunk, vagy pedig egy utólagos szettet helyezünk be, de azt csak is akkor tehetjük meg, ha választott autótípusunknak van xenon izzóval felszerelt változata is. És még akkor is szükségesek egyéb beavatkozások, mint a magasság állítás, az elektronika csere, lámpamosó beszerelés, stb… Láss csodát, már jobban is látunk, és ha beszerelés is szakszerű volt, senkit nem is fogunk elvakítani, hiszen egy xenon izzónak is tud ugyanolyan lenni a vetítési képe, mint egy halogén izzónak.

c37e712a1260c782952b54c76ff5ddd1.jpg

Jelen bejegyzésben, nem kívánunk belemenni a törvényi szabályozásokba, mert akkor akár egy több száz oldalas tanulmányt is írhatnánk a banálisabbnál banálisabb jogszabályokról, arról nem is beszélve, hogy olykor a halogén is vakíthat, már pedig csak ismételni tudjuk magunkat: AZ ELSŐ A BIZTONSÁG!

Kérdésetek van? Vagy tanácsra van szükségetek? 

Keressetek minket bizalommal: www.xenon.hu

Szólj hozzá!
www.xenon.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://xenon.blog.hu/api/trackback/id/tr957478430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
www.xenon.hu
süti beállítások módosítása